A XXI. században élünk és hozzászoktunk, hogy (majdnem) mindenre van gyors megoldás.

A guténszenzitív enteropátia, vagy gluténérzékenység korunk nagy kihívása. Számtalan elmélet kering eredetéről, azonban csak egy dolog biztos, nevezetesen a kiváltó ok, a glutén.

Ez egy növényi fehérje, mely a kalászos búza fajtákban található. A molekula hatalmas, több részből áll, amelynek a gliadin része felelős az beinduló autoimmunreakcióért.

A tünetek nagyon sokszínűek lehetnek és egyénenként nagyon változók. Egy valamiben azonban mégis megegyeznek, ez pedig a vékonybélben az autoimmun folyamat hatására bekövetkező bélboholy atrófia. Ennek következtében csökken az a felszín, ahonnan a tápanyagok felszívódhatnak, így különböző hiánybetegségek alakulnak ki. Mindemellett hormonális zavarok, a növekedés és fejlődés zavarai is megfigyelhetők.

A betegség „demokrata”, minden életkorban felütheti a fejét. Fontos azonban megjegyezni, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint kétszer gyakrabban érinti a kórkép a nőket, mint a férfiakat. Itt térnék vissza bevezető mondatomra, ugyanis a tudomány jelen állása szerint nem ismert hatékony terápia, amely meggyógyítaná a cöliákiát. Az egyetlen kézenfekvő megoldás az élethosszig tartó glutén mentes étkezés. Az esetek túlnyomó többségében ez a lehetőség segít a tünetek csökkentésében, vagy akár teljes megszűntetésében.

Azonban az egyensúly labilis. Korunk élelmiszeripara nagyban alapoz glutén tartalmú élelmiszerekre. A gyártó sorok nem „mentesek”, így a gluténérzékeny beteg sose lehet biztos a teljes gluténmentes étkezésben, hacsak nem maga készíti a megfelelő körülmények között az ételét és teszi ezt olyan alapanyagok felhasználásával, amelyek eredendően gluténmentesek. Az élelmiszeripar hatékony technológiát dolgozott ki a glutén tartalmú élelmiszerek, alapanyagok glutén mentesítésére. Olyan enzimet adnak az adott alapanyaghoz, amely lebontja annak glutén tartalmát. Ez az eljárás ugyan nem eredményez tökéletes mentességet, de egy tolerálható mértéken belül tartja a glutén tartalmat.

Ezen megfontolás alapján kézenfekvőnek tűnt a lehetőség, hogy hasonló módon, az emberi szervezetben lebontásra kerüljön a diéta mellett, szennyeződés formájában bekerült glutén. A próbálkozások azonban nem jártak sikerrel mindaddig, amíg nem találtak olyan, a glutén bontására alkalmas enzimet, amely a gyomor savas közegében is képes azt lebontani. Forgalomba került tehát olyan glutén bontó saválló enzim, amely képes a véletlenül bekerült gluténszennyezést lebontani, azonban ez NEM helyettesíti a guténmentes diétát. Akkor használható, ha nem vagyunk biztosak az általunk elfogyasztott élelmiszer tökéletes mentességében, így egy ilyen készítmény bevételével minimalizálhatjuk a gyomorból a bélbe jutó glutén mennyiségét és az autoimmun reakció hevességét.

A Glutenzim DIRECT-ben található saválló enzim a gyomorban elbontja a gluténmentes diéta során az étellel elfogyasztott esetleges gluténszennyeződést

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!