A gluténérzékenység vagy cöliákia autoimmun betegség.
Mai tudásunk szerin nincs oki terápia a betegség gyógyítására, azonban pontosan ismerjük a kiváltó okot. Ez a kiváltó ok nem más, mint a glutén.
A glutén a búzafélékben található gabona komplex fehérje, amelynek a gliadin része okoz immunológiai reakciót, az arra genetikailag hajlamos egyénekben.
Ezek közé tartozik a búzában található gliadin, a rozsban előforduló szekalin, vagy az árpában jelen lévő hordein, melyek a glutén alkotóelemei. Ezek a fehérjék ellenállnak az emésztőenzimeknek.
A vékonybélbe jutva a szöveti transzglutamináz enzim módosítja ezeket a gabonafehérjéket és az immunrendszer aktiválásán keresztül helyi gyulladásos reakciót okoznak.
A kialakuló krónikus gyulladás hosszú távon a bélnyálkahártya károsodásához, a bélbolyhok sorvadásához, de végül eltűnéséhez vezet, ezáltal csökken a felszíváshoz rendelkezésre álló nyálkahártya felület. Ennek következtében a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása zavart szenved, és hiánybetegségek alakulnak ki. A fejlődésben lévő szervezetet még drasztikusabban érintheti a felszívódás zavara. Lelassulhat, vagy meg is állhat a növekedés, késhet a nemi érés.
Mit tehetünk?
Mivel az autoimmun folyamat kiváltó oka pontosan ismert, ezért a glutén mentes étkezéssel a betegség nagyon jól kordában tartható. A megoldás nagyon egyszerűnek tűnhet, azonban nagyon sok élelmiszer tartalmaz akár nyomokban glutén. Arra kell tehát törekedni a diéta összeállításánál, hogy az lehetőleg eredendően ne tartalmazzon glutént.
Melyek azok a gabonafélék, melyek fogyaszthatók a glutén mentes diéta esetén:
- amaránt
- hajdina
- köles
- kukorica
- zab – akkor, ha a gyártó sor mentes!!!
- quinoa
- rizs
- cirok
- teff
Melyek azok a gabonafélék, melyek „tiltólistásak”:
- árpa
- búza
- durum
- graham
- rozs
- teljes kiőrlésű liszt
- tönköly
- a nem mentes gyártósoron készült zab!!!
Az élelmiszeripar előállít olyan készítményeket enzim technológia segítségéven, amelyek majdnem tökéletes mentességet garantálnak. Ezeknek az élelmiszereknek van minimális glutén tartalma. Ezt a mennyiséget tolerancia határon belülinek ítéli az orvosszakma és szigorú törvényi előírások határozzák meg terméken belüli mennyiségét, tehát biztonsággal fogyaszthatja glutén mentes diétát követő beteg is.