A gluténérzékenység vagy cöliákia autoimmun betegség.

Mai tudásunk szerin nincs oki terápia a betegség gyógyítására, azonban pontosan ismerjük a kiváltó okot. Ez a kiváltó ok nem más, mint a glutén.

A glutén a búzafélékben található gabona komplex fehérje, amelynek a gliadin része okoz immunológiai reakciót, az arra genetikailag hajlamos egyénekben.

Ezek közé tartozik a búzában található gliadin, a rozsban előforduló szekalin, vagy az árpában jelen lévő hordein, melyek a glutén alkotóelemei. Ezek a fehérjék ellenállnak az emésztőenzimeknek.

A vékonybélbe jutva a szöveti transzglutamináz enzim módosítja ezeket a gabonafehérjéket és az immunrendszer aktiválásán keresztül helyi gyulladásos reakciót okoznak.

A kialakuló krónikus gyulladás hosszú távon a bélnyálkahártya károsodásához, a bélbolyhok sorvadásához, de végül eltűnéséhez vezet, ezáltal csökken a felszíváshoz rendelkezésre álló nyálkahártya felület. Ennek következtében a  tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása zavart szenved, és hiánybetegségek alakulnak ki. A fejlődésben lévő szervezetet még drasztikusabban érintheti a felszívódás zavara. Lelassulhat, vagy meg is állhat a növekedés, késhet a nemi érés. 

Mit tehetünk?

Mivel az autoimmun folyamat kiváltó oka pontosan ismert, ezért a glutén mentes étkezéssel a betegség nagyon jól kordában tartható. A megoldás nagyon egyszerűnek tűnhet, azonban nagyon sok élelmiszer tartalmaz akár nyomokban glutén. Arra kell tehát törekedni a diéta összeállításánál, hogy az lehetőleg eredendően ne tartalmazzon glutént. 

Melyek azok a gabonafélék, melyek fogyaszthatók a glutén mentes diéta esetén:

  • amaránt
  • hajdina
  • köles
  • kukorica
  • zab – akkor, ha a gyártó sor mentes!!!
  • quinoa
  • rizs
  • cirok
  • teff

Melyek azok a gabonafélék, melyek „tiltólistásak”:

  • árpa
  • búza
  • durum
  • graham
  • rozs
  • teljes kiőrlésű liszt
  • tönköly
  • a nem mentes gyártósoron készült zab!!!

Az élelmiszeripar előállít olyan készítményeket enzim technológia segítségéven, amelyek majdnem tökéletes mentességet garantálnak. Ezeknek az élelmiszereknek van minimális glutén tartalma. Ezt a mennyiséget tolerancia határon belülinek ítéli az orvosszakma és szigorú törvényi előírások határozzák meg terméken belüli mennyiségét, tehát biztonsággal fogyaszthatja glutén mentes diétát követő beteg is.

A Glutenzim DIRECT-ben található saválló enzim a gyomorban elbontja a gluténmentes diéta során az étellel elfogyasztott esetleges gluténszennyeződést

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!