Glutén allergia – vagy autoimmun folyamat? Mi lehet a különbség?

A címben szereplő fogalmakat érdemes tisztázni, hiszen jelentésük pontos ismerete közelebb visz bennünket a betegség mibenlétének megértéséhez.

Az allergiás megbetegedések sajnos már közismertek napjainkban. Allergiás reakciót a legkülönbözőbb ágensek kiválthatnak, a nehézfémsóktól elkezdve a különböző eredetű polleneken át, a gyógyszerekig, de még az élelmiszerek is.

Mit jelent az étel allergia? Ebben az esetben a bevitt élelmiszert vagy annak egyik alkotóját „idegenként” ismer fel a szervezet és helyi gyulladást provokál a károsként felismert anyaggal szemben. Az ekkor lezajló biokémiai folyamat bonyolult és a különböző anyagok esetén nem is pontosan egyforma, azonban egy közös elmondható az allergiás folyamatokról, mégpedig az endogén hisztamin felszabadulás. A hisztamin felszaporodása pedig egyéb kellemetlen tüneteket fog okozni a betegnek. Ez a reakció azonban jól kezelhető, illetve az enyhébb lefolyású esetek „maguktól” is rendeződnek, tehát a folyamat visszafordítható. Az allergén eliminálásával az allergiás reakció elkerülhető.

Mi a helyzet akkor, ha valaki nem allergiás a gluténre, hanem egy autoimmunreakciót provokál a glutén a szervezetében?

A két folyamat között alapvető különbségek vannak. Míg az első tulajdonképpen bárkinél kialakulhat, az autoimmun folyamatnak – jórészt – meghatározható genetikai háttere van, mely hajlamosít a betegség kialakulására. Van, akiben már egészen fiatalon kialakul az autoimmun folyamat – a cöliákia – van, akiben csak később. Ennek okát pontosan nem ismerjük. Az viszont bizonyos, hogy ez a betegség az átlagpopuláció 1 – 1,5% -át, borúlátóbb statisztikák szerint 2%-át érintik. A betegség kétszer gyakrabban alakul ki a nők esetén, mint férfiaknál.

Ez tehát egy autoimmun folyamat, amely – ellentétben az allergiával – nem visszafordítható, egy életen át elkíséri a beteget. Kiváltó ágense jól körülhatárolt, mely a glutén nevű gabonafehérje gliadin része. Az érintettek glutén fogyasztása esetén a legkülönbözőbb akut tüneteket produkálhatják, mint például hasi görcsök, émelygés, puffadás, hányinger, hasmenés. A hosszú távú tünetek azonban még súlyosabbá tehetik a beteg állapotát. Az autoimmun folyamat kapcsán a szervezet olyan anyagokat termel, melyek végső soron elpusztítják a bélbolyhokat, tehát azt a felszínt, ahol a tápanyagok felszívódása történik. Ennek következményekét súlyos felszívódási zavar alakulhat ki. Mivel a bél nem csak a felszívódásért felelős, hanem az egyik fontos immunsejteket termelő szervünk is ezért elégtelen működésének következtében megsérül a beteg immunrendszere, tehát elégtelen lesz a védekező képessége, esendőbbé válik a fertőző betegségekkel szemben is. 

A cöliákiának jelen ismereteink szerint nem létezik oki terápiája. Az egyetlen megoldás a beteg számára az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Ennek betartása nagyon fontos és nem elhagyható.

Fontos, hogy a készítmény nem helyettesíti a gluténmentes diétát és nem alkalmas a cöliákia kezelésére, ám az étellel, itallal véletlenül elfogyasztott „rejtett” gluténszennyeződéseket képes elbontani, ezáltal segítve a gluténmentes diéta betartását és eredményességét.

MEGRENDELEM

A Glutenzim DIRECT-ben található saválló enzim a gyomorban elbontja a gluténmentes diéta során az étellel elfogyasztott esetleges gluténszennyeződést

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!